Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Aktualności » Czekoladowe inspiracje - jak używać czekolady poza deserami

Czekoladowe inspiracje - jak używać czekolady poza deserami

Data dodania: 06-04-2023

Najczęstszym zastosowaniem czekolady jest dodawanie jej do różnego rodzaju deserów, słodkich przekąsek oraz ciast. Śmiało można zaryzykować stwierdzenie, że całe cukiernictwo oparte jest właśnie na czekoladzie. Niemniej jednak, ta najpopularniejsza na świecie słodka przekąska może być użyta w kuchni nie tylko do deserów. W tym artykule przedstawiamy kilka kreatywnych inspiracji wykorzystania czekolady w kuchni poza deserami.
 

Marynaty z czekoladą do mięsalt

Marynowanie mięsa jest jednym z najlepszych sposobów na to, aby finalne danie było maksymalnie soczyste oraz bogate w smak. Takie marynaty najczęściej komponowane są na bazie składników słonych, gorzkich i wytrawnych, takich jak musztarda, sos pomidorowy, czosnek, bazylia czy oliwa z oliwek.

Skąd zatem pomysł, aby użyć czekolady jako jednego ze składników marynaty? Z bardzo prostej przyczyny. Czekolada nadaje marynacie głębokiego i bogatego smaku. Taki słodki aromat doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza czerwonych - wołowina, wieprzowina lub jagnięcina. Czekoladę w takich marynatach do mięs najczęściej łączy się z czerwonym winem, kakao oraz ziołami.
 

Czekolada w sałatkach

Sałatki stanowią doskonały wybór dla wszystkich osób, które chcą zjeść coś nie tylko zdrowego, ale także i niskokalorycznego. Dodanie do sałatki kawałków czekolady pozwala na podbicie jej smaku. Czekolada w takiej formie najczęściej dodawana jest do sałatek owocowych, jednakże bardzo dobrze komponuje się ona także w sałatkach z kawałkami mięsa. Słodki posmak wraz ze smakiem umami stanowi istną eksplozję aromatów na kubkach smakowych.
 

Czekolada w daniach głównych

Warto podkreślić, że czekolada może być stosowana tak naprawdę jako dodatek do wielu różnych potraw, takich jak chociażby gulasz lub pieczeń. Jej głęboki aromat podbija smak mięsa i zagęszcza konsystencję. Co więcej, czekolada stanowi także ciekawy dodatek do sosów, ponieważ pozwala na uzyskanie kremowości i słodkiego posmaku. Może być ona także z powodzeniem stosowana do wszelkich potraw wegetariańskich, takich jak chili z fasoli.
 

Podsumowanie

Podsumowując, czekolada nie jest tylko i wyłącznie elementem kuchni deserowej. Stosowanie jej w daniach głównych i sałatkach, to bardzo ciekawy i innowacyjny sposób na wprowadzenie nowego smaku i uzyskanie unikalnego połączenia. W naszym sklepie znajdziesz wiele różnych czekolad, które możesz dodać do swoich marynat, mięs i dań głównych. Ciekawość w kuchni, to pierwszy stopień do kulinarnego nieba ;)

 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Aktualności
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu